Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας

Διευθύντρια: Αλεξάνδρα Γιατρομανωλάκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΔΠΘ

Ιδρύθηκε με το ΠΔ 459/87 (ΦΕΚ215/8-12-1987)
Υπουργική Απόφαση Εγκατάστασης: Υ4α /29261/03 (ΦΕΚ 750/11-6-2003)

Εισαγωγική Σελίδα

Το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας του Δ.Π.Θ. εδρεύει στα Κτίρια Προκλινικών Μαθημάτων της Ιατρικής – ισόγειο Κτιρίου 5 της Πανεπιστημιούπολης, όπου και πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις και τα σεμινάρια των φοιτητών. Επιπλέον, στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Εργαστήριο Ανοσοϊστοχημείας – Ανοσοβιολογίας, όπου επιτελείται μέρος του διαγνωστικού και το ερευνητικό έργο των μελών Δ.Ε.Π. του Εργαστηρίου. Το κτίριο διαθέτει αίθουσες ασκήσεων φοιτητών με ανάλογο εκπαιδευτικό εξοπλισμό, αίθουσα με ερμάρια για προσωρινή φύλαξη ρούχων των ασκουμένων φοιτητών, αίθουσα αρχείου, ερευνητικά εργαστήρια και γραφεία για τα μέλη Δ.Ε.Π. Τμήμα του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομίας του Δ.Π.Θ. είναι, εντούτοις, εγκατεστημένο και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (πλησίον της Πανεπιστημιούπολης) στους χώρους του οποίου (Διαγνωστικά Εργαστήρια, 2ος όροφος, κτιρίου Α2) επιτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος το αμιγώς κλινικό / διαγνωστικό έργο των μελών Δ.Ε.Π. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη λειτουργική στήριξη των Κλινικών του Νοσοκομείου, όπως π.χ. στην περίπτωση των ταχειών βιοψιών, αλλά και τη στενότερη συνεργασία με τους κλινικούς συναδέλφους μας. Το νοσοκομειακό Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, αν και μικρό ως προς την έκταση, διαθέτει όλους τους απαραίτητους χώρους: χειρουργικό παρασκευαστήριο, αίθουσα μικροτόμων, αίθουσα επεξεργασίας και χρώσης παρασκευασμάτων, αίθουσες μικροσκοπικών εξετάσεων για ειδικούς και ειδικευόμενους, γραμματεία, αίθουσα αρχειακού υλικού. Επιπλέον, το Εργαστήριο είναι εμπλουτισμένο με τις τελευταίες εκδόσεις των κυριοτέρων παθολογοανατομικών βιβλίων και είναι αποδέκτης διαφόρων διεθνών περιοδικών της ειδικότητας

Μέλη ΔΕΠ

Αλεξάνδρα Γιατρομανωλάκη, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας

Συνεργάτες Επιμελητές Α’ ΕΣΥ

Χαρίλαος Στάμος, ιατρός Παθολογοανατόμος

Μαρία Κουρούπη, ιατρός Παθολογοανατόμος

Βιολόγοι

Κωνσταντίνα Μπαλάσκα, Βιολόγος, ΕΣΥ

Παρασκευάστριες Εργαστηρίου

Κυριακή Δεβετζή, Παρασκευάστρια, ΕΣΥ, Υπεύθυνη Παρασκευαστηρίου

Καβάζη Μαρίνα, Παρασκευάστρια, ΕΣΥ

Νίγδελη Ζαχαρούλα, Παρασκευάστρια, ΕΣΥ

Έλενα Κωνσταντινίδου, Παρασκευάστρια, ΕΣΥ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνα: 2551352125,  2551352119

Email: giatrom@med.duth.gr

Εκπαίδευση

Μαθήματα Γενικής Παθολογικής Ανατομίας στους φοιτητές της Ιατρικής

Μαθήματα Ειδικής Παθολογικής Ανατομίας στους φοιτητές της Ιατρικής

Εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών στην Παθολογική Ανατομία

Εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών της Πανεπιστημιακής και Κρατικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Α.

Μεταπτυχιακά Σεμινάρια Παθολογικής Ανατομίας

Έρευνα

Η αγγειογενετική δραστηριότητα των όγκων – ως φαινόμενο πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη, τοπική διήθηση και μετάσταση των κακοήθων εξεργασιών.

Ενδοογκική υποξία και ο ρόλος της στην πυροδότηση μοριακών οδών που συνδέονται με τον αναερόβιο μεταβολισμό, την αγγειογένεση και τη μεταστατικότητα διαφόρων νεοπλασμάτων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του μαστού. Ιδιαίτερα, η έρευνα αυτή προσανατολίζεται στην αποκάλυψη των οδών μέσω των οποίων η υποξία καθιστά τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά στην ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Μεταβολισμός των όγκων και ανοσολογική απόκριση

Υπηρεσίες

Μικροσκοπική εξέταση και διάγνωση όλων των εγχειρητικών και ενδοσκοπικών παρασκευασμάτων, καθώς και των βιοψιών δια λεπτής βελόνης και λαβίδας, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Το υλικό προέρχεται τόσο από τις Πανεπιστημιακές Κλινικές όσο και από τις αντίστοιχες Κρατικές Κλινικές του Ε.Σ.Υ.

Ανοσοϊστοχημική διερεύνηση κακοήθων νεοπλασμάτων προς αποσαφήνιση της ιστογενετικής τους προέλευσης για την αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Ανοσοϊστοχημική διερεύνηση προγνωστικών παραγόντων κακοήθειας και δεικτών ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο