Ιδρύθηκε με το ΠΔ 459/87 (ΦΕΚ 215/8-12-87)
Υπουργική Απόφαση Εγκατάστασης: Υ4α /29261/03 (ΦΕΚ 750/11-6-2003)
Εισαγωγική Σελίδα
Το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Δ.Π.Θ. εδρεύει στα Κτίρια Προκλινικών Μαθημάτων της Ιατρικής – ισόγειο Κτιρίου 5 της Πανεπιστημιούπολης, όπου και πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις και τα σεμινάρια των φοιτητών. Επιπλέον, στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Εργαστήριο Ανοσοϊστοχημείας – Ανοσοβιολογίας, όπου επιτελείται μέρος του διαγνωστικού και το ερευνητικό έργο των μελών Δ.Ε.Π. του Εργαστηρίου. Το κτίριο διαθέτει αίθουσες ασκήσεων φοιτητών με ανάλογο εκπαιδευτικό εξοπλισμό, αίθουσα με ερμάρια για προσωρινή φύλαξη ρούχων των ασκουμένων φοιτητών, αίθουσα αρχείου, ερευνητικά εργαστήρια και γραφεία για τα μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. Τμήμα του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του Δ.Π.Θ. είναι, εντούτοις, εγκατεστημένο και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (πλησίον της Πανεπιστημιούπολης) στους χώρους του οποίου (Διαγνωστικά Εργαστήρια, 2ος όροφος, κτιρίου Α2) επιτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος το αμιγώς κλινικό / διαγνωστικό έργο των μελών Δ.Ε.Π. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη λειτουργική στήριξη των Κλινικών του Νοσοκομείου, όπως π.χ. στην περίπτωση των ταχειών βιοψιών, αλλά και τη στενότερη συνεργασία με τους κλινικούς συναδέλφους μας. Το νοσοκομειακό Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, αν και μικρό ως προς την έκταση, διαθέτει όλους τους απαραίτητους χώρους: χειρουργικό παρασκευαστήριο, αίθουσα μικροτόμων, αίθουσα επεξεργασίας και χρώσης παρασκευασμάτων, αίθουσες μικροσκοπικών εξετάσεων για ειδικούς και ειδικευόμενους, γραμματεία, αίθουσα αρχειακού υλικού. Ο χώρος είναι καλά αεριζόμενος και ευήλιος. Επιπλέον, το Εργαστήριο είναι εμπλουτισμένο με τις τελευταίες εκδόσεις των κυριοτέρων παθολογοανατομικών βιβλίων και είναι αποδέκτης διαφόρων διεθνών περιοδικών της ειδικότητας
Μέλη ΔΕΠ
Ευθύμιος Σιβρίδης, Καθηγητής, Παθολογική Ανατομική
Αλεξάνδρα Γιατρομανωλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παθολογική Ανατομική
Αναστάσιος Κουτσόπουλος, Λέκτορας (υπό διορισμό), Παθολογική Ανατομική
Μέλη ΕΤΕΠ
Νίκη Καδόγλου
Συνεργάτες
Χαρίλαος Στάμος, Ειδικευόμενος ιατρός
Αποστολία Βλασίδου, Ειδικευόμενη ιατρός
Μαρία Κουρούπη, Ειδικευόμενη ιατρός
Κωνσταντίνα Μπαλάσκα, Βιολόγος, ΕΣΥ
Γεωργία Καρπαθίου, Υποψήφια ειδικευόμενη ιατρός / υποψήφια διδάκτωρ
Γιαννούλα Κιρμιζή, Παρασκευάστρια, ΕΣΥ
Αγοραστή Μπαξεβανίδου, Παρασκευάστρια, ΕΣΥ
Κυριακή Δεβετζή, Παρασκευάστρια, ΕΣΥ
Καβάζη Μαρίνα, Παρασκευάστρια, ΕΣΥ
Νίγδελη Ζαχαρούλα, Παρασκευάστρια, ΕΣΥ
Δήμητρα Κατσάρα, Παρασκευάστρια, ΕΣΥ
Νίκη Μπασδάνη, Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνα:25510 75112 – 3 και 25510 75124 – 5
25510 75119 and 25510 30529
25510 75117 και 25510 30353
25510 30440
Email: esivrid@med.duth.gr , giatrom@med.duth.gr
25510-30538, 25510-30538/30524
Εκπαίδευση
Μαθήματα Γενικής Παθολογικής Ανατομικής στους φοιτητές της Ιατρικής
Μαθήματα Ειδικής Παθολογικής Ανατομικής στους φοιτητές της Ιατρικής
Εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών στην Παθολογική Ανατομική
Εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών της Πανεπιστημιακής και Κρατικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Α.
Μεταπτυχιακά Σεμινάρια Παθολογικής Ανατομικής
Συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Ειδίκευσης στη Χειρουργική Ήπατος-Χοληφόρων –Παγκρέατος” της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Δ.Π.Θ. , με μαθήματα στις χειρουργικές παθήσεις ήπατος, χοληφόρων πόρων και παγκρέατος.
Συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας” του Εργαστηρίου Υγιεινής του Δ.Π.Θ., με μαθήματα στην υγιεινή και ασφάλεια στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο.
Έρευνα
Παθογένεια, ταξινόμηση και βιολογική συμπεριφορά των διαφόρων μορφών υπερπλασίας και αδενοκαρκινώματος του ενδομητρίου.
Η αγγειογενετική δραστηριότητα των όγκων – ως φαινόμενο πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη, τοπική διήθηση και μετάσταση των κακοήθων εξεργασιών. Ο ρόλος διαφόρων αγγειογενών παραγόντων, όπως του αγγειακού ενδοθηλιακού παράγοντα ανάπτυξης (VEGF) και της φωσφορυλάσης της θυμιδίνης (TP), στην ανάπτυξη νεόπλαστου αγγειακού δικτύου και η σημασία τους στην πρόγνωση και στη θεραπεία.
Ενεργοποιημένη αγγείωση των όγκων, με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπεία των κακοήθων νεοπλασμάτων και άλλων νόσων, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Ο μηχανισμός δημιουργίας νέου στρώματος (στρωματογένεσης), αντιστοίχως προς τις θέσεις νεοπλασματικής διήθησης, και η σημασία του στη διάγνωση πρώιμων μορφών καρκίνου και στην πρόγνωση αυξημένης επιθετικότητας σε προχωρημένους όγκους.
Ενδοογκική υποξία και ο ρόλος της στην πυροδότηση μοριακών οδών που συνδέονται με τον αναερόβιο μεταβολισμό, την αγγειογένεση και τη μεταστατικότητα διαφόρων νεοπλασμάτων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του μαστού. Ιδιαίτερα, η έρευνα αυτή προσανατολίζεται στην αποκάλυψη των οδών μέσω των οποίων η υποξία καθιστά τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά στην ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Υπηρεσίες
Μικροσκοπική εξέταση και διάγνωση όλων των εγχειρητικών και ενδοσκοπικών παρασκευασμάτων, καθώς και των βιοψιών δια λεπτής βελόνης και λαβίδας, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Το υλικό προέρχεται τόσο από τις Πανεπιστημιακές Κλινικές όσο και από τις αντίστοιχες Κρατικές Κλινικές του Ε.Σ.Υ.
Μικροσκοπική συμβουλευτική εξέταση όλων των ταχειών βιοψιών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Ανοσοϊστοχημική διερεύνηση κακοήθων νεοπλασμάτων προς αποσαφήνιση της ιστογενετικής τους προέλευσης για την αποτελεσματικότερη θεραπεία.
Ανοσοϊστοχημική διερεύνηση προγνωστικών παραγόντων κακοήθειας και δεικτών ανταπόκρισης στη θεραπεία.
Μικροσκοπική εξέταση και διάγνωση νεκροτομικών παρασκευασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της νεκροτομικής και ιστοχημικής εξέτασης εμβρύων.
Διενέργεια συμβουλευτικών εκθέσεων.
Προγράμματα και Μελέτες
Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ερευνητικού Δυναμικού (ΠΕΝΕΔ). Έργο: 99ΕΔ299. Τίτλος Έργου: «Ανίχνευση και προσδιορισμός γενετικών ανακατατάξεων – δεικτών στα νεοπλάσματα αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας». Συνεργαζόμενοι φορείς: α) Τμήμα Γενετικής, Ερευνητικό Κέντρο «Γ. Παπανικολάου» Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», β) Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας Ιατρικής Σχολής Πανεπισημίου Ιωαννίνων, και γ) Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπισημίου Θράκης.
Tumour and Angiogenesis Research Group and the Cancer Research, United Kingdom.
Department of Cellular Sciences (Professor KC Gatter) και ICRF Clinical Oncology Unit (Professor AL Harris), University of Oxford (από το 1995 έως σήμερα).
Πανεπιστήμιο του Texas, Department οf Pharmacology, Serena S. Simmons Distinguished Chair (Professor PE Thorpe), University of Texas (από το 1999 έως σήμερα).
Συμμετοχή στη διεθνή πολυκεντρική κλινική μελέτη CHART. H μελέτη των παραγόντων HIF και CA9 αναφορικά με την ανταπόκριση του καρκίνου της τραχηλοπροσωπικής χώρας σε διάφορα ακτινοθεραπευτικά σχήματα διεξάγεται σε συνεργασία με τα κύρια μέλη της Steering Committee (FM. Daley, S. Dische and MI Saunders, Gray Cancer Institute and the Cancer Centre, Mount Vernon Hospital, London. U.K.; GD Wilson, Barbara Ann Karmanos, Cancer Institute, Detroit, MI, USA) της πολυκεντρικής κλινικής μελέτης CHART.
Άλλα στοιχεία
Το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής ιδρύθηκε με το Π.Δ. 459/87 και δεν υπάρχει εγκεκριμένος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας.
Επίβλεψη διδακτορικών διατριβών – Στο Εργαστήριο εκπονείται ένας σημαντικός αριθμός διδακτορικών διατριβών, πολλές από τις οποίες είναι αμιγώς παθολογοανατομικής κατεύθυνσης, ενώ άλλες αποτελούν συμβολή σε διατριβές πραγματοποιούμενες σε διάφορες Κλινικές της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.