Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική

 

Α’ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

 

Ίδρυση /Λειτουργία /Εγκατάσταση :

Η Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική ιδρύθηκε με το Π.Δ. 459/1987 (Α’ 215) (ΦΕΚ 215/8-12-1987) και εγκαταστάθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με την Υ4α /29261/03 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 750/11-6-2003).  Αρχικά η Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική ιδρύθηκε με το Νόμο 641/1977 (ΦΕΚ Α’ 200/77) ως Παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και περιήλθε στο ΔΠΘ με το άρθρο 70 παρ.20 του Νόμου 1566/85 ως Χειρουργική Κλινική και κατανεμήθηκε στον Τομέα Χειρουργικής. Μετονομάστηκε σε Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική με την αριθμ. Β1/349/22.08.1996 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄792/1996) και εγκαταστάθηκε με την Υ4α/29261/2003 (ΦΕΚ 750/11.06.2003) κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ).

Η Κλινική βρίσκεται στον 1ο όροφο του 3ου κτιρίου του Π.Γ.Ν.Α., είναι ανεπτυγμένη σε 22 κλίνες, παρότι εγκατεστημένη σε Νοσηλευτική Μονάδα (Π.Γ.Ν.Α) 34 κλινών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, λόγω συστέγασης στην ίδια νοσηλευτική πτέρυγα «Κ. Ι. Μανωλάς» με την Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινικής ΔΠΘ. Με την απόφαση 35η  /26.11.2018 της   Τακτικής Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ενιαίου Ν.Π.Δ.Δ. «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου» περί αναστολής λειτουργίας του Χειρουργικού Τμήματος ΕΣΥ, αντιστοιχούν επιπλέον 7 (επτά) κλίνες νοσηλείας χειρουργικών ασθενών σε κάθε μια από της δυο Πανεπιστημιακές, Α’ και Β’ Χειρουργικές Κλινικές.

Εσωτερικοί Κανονισμού Λειτουργίας της Α’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής

  • Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας: ΠΔ 370/2001, ΦΕΚ 250/22-10-2001
  • Τροποποίηση Εσωτερικού Κανονισμού: Υ4α.12595/Β1/6-11-2007 (ΦΕΚ 2226/20-11-2007)
  • Τροποποίηση Εσωτερικού Κανονισμού: ΦΕΚ 7316/ Τεύχος Β’/ 22-12-2023)

Σκοπός /Προορισμός :

Σκοπός της Α’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής είναι:

α) Η κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε θέματα που εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο και στη δραστηριότητα μιας Χειρουργικής Κλινικής (Α’ Π.Χ.Κ.) όπως αυτά προσδιορίζονται στο Άρθρο 1 του Εσωτερικού Κανονισμού της Κλινικής.

β) Η επιστημονική και κλινική δραστηριότητα που αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση, τη χειρουργική, αλλά και τη συντηρητική θεραπεία και αποκατάσταση χειρουργικών παθήσεων και τραύματος σε επείγουσα και τακτική βάση.

γ) Την εκπαίδευση και τη διδασκαλία των φοιτητών Ιατρικής σε τρία έτη σπουδών, την εκπαίδευση και τη διδασκαλία Ειδικευομένων Ιατρών Χειρουργικών ειδικοτήτων και ιδιαίτερα Γενικής Χειρουργικής, καθώς και σύγχρονο ερευνητικό/ ακαδημαϊκό έργο.

δ) Τη διεξαγωγή διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο της κλινικής και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως και ερευνητικό έργο σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος (ΔΠΘ), το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής και τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Υγείας.

ε) Τη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων και φροντιστηρίων πρακτικής εξάσκησης με στόχο την προαγωγή της γνώσης και της ενημέρωσης σε θέματα που εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο της Κλινικής.

στ) Τη συνεργασία με φορείς του δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και με διεθνείς επιστημονικές και κοινωνικές οργανώσεις που συμβάλλουν στη μελέτη και εφαρμογή προτάσεων και εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης χειρουργικών νοσημάτων.

ζ) Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των χειρουργικών νοσημάτων.

η)Την εκπόνηση και εκτύπωση εντύπων, μονογραφιών και βιβλίων σε θέματα χειρουργικής.

 

Ως Πανεπιστημιακή Κλινική υποχρεούται να παράγει έργο προς τρεις κατευθύνσεις, την εκπαίδευση, την έρευνα και την κλινική Χειρουργική.

Η εκπαίδευση αφορά τις/ τους:
α) Φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δ.Π.Θ.
β) Ειδικευόμενους  της Γενικής Χειρουργικής για λήψη τίτλου της ομότιτλης ειδίκευσης.
γ) Ειδικευόμενους όλων των λοιπών Χειρουργικών ειδικοτήτων.
δ) Ειδικευόμενους της Γενικής Ιατρικής.
ε) Αγροτικούς Ιατρούς (κατά τις διατάξεις).
στ) Ειδικευμένους Χειρουργούς και Ειδικευμένους Χειρουργικών Ειδικοτήτων.
ζ) Ειδικούς κλινικούς Επιστήμονες ή άλλους Επιστήμονες επαγγελμάτων υγείας (ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ κλπ.)
η) Επιστήμονες άλλων ειδικεύσεων σε συνάφεια με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος Ιατρικής.
θ) Σπουδαστές Νοσηλευτικής Ειδικότητας.
ι)Νοσηλευτικό προσωπικό Π.Γ.Ν.Α. ή άλλων νοσηλευτικών δομών.

Η εκπαίδευση των φοιτητών είναι θεωρητική και πρακτική και γίνεται από τα μέλη ΔΕΠ και επαγγελματίες υγείας της Κλινικής ή άλλους αναγνωρισμένους επιστήμονες σύμφωνα με της κείμενες διατάξεις και τον Εσωτερικό Κανονισμό ΔΠΘ, υπό τον συντονισμό και ευθύνη της/του Διευθυντή της Κλινικής. Η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει την παρακολούθηση μαθημάτων, διαλέξεων, σεμιναρίων, φροντιστηριακών ασκήσεων κλπ., σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών, την οργάνωση του εκπαιδευτικού έργου – ως ορίζεται αυτό από ΜΟΔΙΠ – και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Κλινικής. Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει την άσκηση και εκπαίδευση των φοιτητών στο αντικείμενο της Χειρουργικής, την εξοικείωση και την εφαρμογή ιατρικών πράξεων και τεχνικών στους ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική ή αντιμετωπίζονται στο Τ.Ε.Π. ή στο Τ.Ε.Ι., υπό την επίβλεψη και ευθύνη των μελών ΔΕΠ της Κλινικής.

Η εκπαίδευση των ειδικευομένων Ιατρών είναι επίσης θεωρητική και πρακτική και γίνεται από τα μέλη ΔΕΠ της Κλινικής και λοιπούς Επιστημονικούς συνεργάτες, υπό τον συντονισμό και την ευθύνη της/του Διευθυντή της Κλινικής. Η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα στο σύνολο των πεδίων της Χειρουργικής, διαλέξεις, φροντιστήρια πρακτικής εξάσκησης, παρουσίαση και συζήτηση ενδιαφερόντων κλινικών περιστατικών και βιβλιογραφική ενημέρωση. Επίσης, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής υποχρεούται στη συμμετοχή και παρακολούθηση σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων και λοιπών επιστημονικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η κλινική ή άλλες κλινικές ή επιστημονικές εταιρείες. Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει την εκτίμηση, παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών της κλινικής καθώς και τη συμμετοχή σε χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες παρεμβατικές πράξεις και τεχνικές.

Η εκπαίδευση των εξειδικευομένων Ιατρών σε γνωστικά αντικείμενα της γενικής χειρουργικής, των μεταδιδακτορικών σπουδαστών, των μεταπτυχιακών φοιτητών, των διδακτόρων, των ακαδημαϊκών υποτρόφων ή άλλων επιστημόνων υγείας στη Χειρουργική είναι επίσης θεωρητική και πρακτική και γίνεται από τα μέλη ΔΕΠ της Κλινικής υπό τον συντονισμό και την ευθύνη της/ του Διευθυντή της κλινικής. Η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα στα οποία διδάσκεται η προκαθορισμένη ύλη που απαιτείται, φροντιστήρια, βιβλιογραφική ενημέρωση και παρουσίαση και συζήτηση κλινικών περιπτώσεων. Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε όλες τις πρακτικές, επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και τεχνικές  θεραπείας, στην εφαρμογή νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, καθώς και στην απόκτηση εμπειρίας  στο γνωστικό αντικείμενο αντίστοιχα.

Η έρευνα περιλαμβάνει το σχεδιασμό, τη διενέργεια και τη δημοσίευση κλινικών και πειραματικών μελετών από τα μέλη ΔΕΠ και το λοιπό Ιατρικό προσωπικό της Κλινικής, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλα μέλη ΔΕΠ ή Ιατρούς ή ερευνητές άλλων κλινικών ή επιστημονικών και ακαδημαϊκών φορέων του οικείου νοσοκομείου ή άλλων νοσοκομείων ή τμημάτων του οικείου ή άλλου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της κλινικής και γίνεται με την επίβλεψη της/του Διευθυντή και των μελών ΔΕΠ.

Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο αποτελεί επίσης στόχο μιας Πανεπιστημιακής κλινικής και αποτελεί το επιστημονικό μέσο προώθησης και εξέλιξης της Ιατρικής πράξης και πρακτικής.

Το κλινικό έργο περιλαμβάνει:
α) Τη κλινική διάγνωση, τη διαγνωστική διερεύνηση, τη θεραπευτική χειρουργική ή συντηρητική αντιμετώπιση, τη περίθαλψη και ιατρική νοσηλεία των ασθενών με χειρουργική νόσο ή τραύμα, που νοσηλεύονται στην Κλινική και στις μονάδες της ή αντιμετωπίζονται στα ιατρεία της.

β) Τη συμμετοχή της Κλινικής στο πρόγραμμα εφημέρευσης του ΠΓΝΑ για την υποδοχή, διερεύνηση και αντιμετώπιση ασθενών με χειρουργική νόσο ή τραύμα σε επείγουσες και έκτακτες συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας.

 

Τα μέλη ΔΕΠ και οι Ιατροί ΕΣΥ της Κλινικής συνοδευόμενοι από τους ειδικευόμενους Ιατρούς, τους φοιτητές, την Προϊσταμένη και το νοσηλευτικό προσωπικό της Κλινικής επισκέπτονται τους ασθενείς για κλινική αξιολόγηση και παρακολούθηση, προσδιορισμό της νοσηλευτικής αγωγής και φροντίδας, επίβλεψη και θεραπεία, καθημερινά σε Ιατρική επίσκεψη της κλινικής και επιπλέον σε εκπαιδευτική επίσκεψη, όπου αναλύονται θεωρητικά τα θέματα ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας.

Δραστηριότητες:

Το προσωπικό της Κλινικής παρέχει της Ιατρικές του υπηρεσίες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς ασθενείς καλύπτοντας τα Ιατρεία ειδικού αντικειμένου, τις Μονάδες, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τη Νοσηλευτική Πτέρυγα, τα προγραμματισμένα και επείγοντα χειρουργεία, καθώς και τα χειρουργεία ημέρας (Σηπτικό Χειρουργείο). Η Κλινική παράλληλα του κλινικού και ακαδημαϊκού της έργου δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση ειδικευομένων Χειρουργών και Ιατρών και ειδικών επιστημόνων, καθώς και φοιτητών Ιατρικής.

Μονάδες – Ιατρεία – Εργαστήρια:

Στελεχωμένα με το ίδιο Ιατρικό προσωπικό, λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά στενά συνεργαζόμενα με την Κλινική τα κατωθι αναφερόμενα ως Μονάδα και Ιατρεία ειδικού αντικειμένου:

 

  1. Μονάδα Μαστού και Χειρουργικής Μαστού

Επιστημονικά Υπεύθυνη: Ελένη Ι. Ευφραιμίδου, Καθηγήτρια Χειρουργικής

  • (υπ’ αρ. 7316/22.12.2023 ΦΕΚ τ. Β’)
  • (27ης /11.07.2024 Τακτικής Συνεδρίασης του ΔΣ Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης)

Η «Μονάδα Μαστού και Χειρουργικής Μαστού» με ειδικότερο αντικείμενο δραστηριότητας τις χειρουργικές παθήσεις του μαστού και τη χειρουργική του καρκίνου μαστού και στα δυο φύλα, σε όλα τα στάδια προσυμπτωματικού ελέγχου, διαγνωστικού και θεραπευτικού σχεδιασμού, χειρουργικής ογκολογίας και ογκοπλαστικής χειρουργικής μαστού, πλαστικής αποκατάστασης μαστού, συντονισμού αποθεραπείας και μετεγχειρητικής παρακολούθησης, πολυεπιστημονικής συνεργασίας στα πλαίσια Παθολογικής και Ακτινοθεραπευτικής ογκολογικής θεραπείας, ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης, και μοριακής/γενετικής μελέτης και ταυτοποίησης του γονιδιακού καρκίνου μαστού και της γενετικής συμβουλευτικής, αλλά και της χειρουργικής παθολογίας του ανδρικού μαστού (γυναικομαστία, μαστοδυνία, ανδρικός καρκίνος μαστού, γονιδιακός ανδρικός καρκίνος μαστού). Η Μονάδα με την ίδρυσή της θα εξυπηρετεί επιπλέον και σε μετεκπαιδευτικό επίπεδο το κλινικό και το ερευνητικό έργο που εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο της χειρουργικής μαστού.

 

  1. Μονάδα διαταραχών μεταβολισμού και θρέψης στον χειρουργικό ασθενή
  • (υπ’ αρ. 7316/22.12.2023 ΦΕΚ τ. Β’)
  • ΦΕΚ 7316/ Τεύχος Β’/ 22-12-2023) άρθρο 8 «Επανακαθορισμός των γνωστικών αντικειμένων και των ειδικών μονάδων κλινικών»

Η Μονάδα διαταραχών μεταβολισμού και θρέψης στον χειρουργικό ασθενή με ειδικότερο αντικείμενο δραστηριότητας τη μελέτη της παθολογίας θρέψης, των ενδείξεων και των μεθόδων θρεπτικής υποστήριξης και την αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών θρέψης και παθολογικού ΒΜΙ σε χειρουργικούς ασθενείς και στη χειρουργική κλινική πράξη με τα επιστημονικά δεδομένα της επιλογής/τροποποίησης χορήγησης ποικίλης σύστασης διαλυμάτων ολικής (χωρίς να είναι πλέον απαραίτητη η παρασκευή των διαλυμάτων στο ειδικό εργαστήριο εντός 24-48h προ της χορήγησης) ή ημι- στοιχειακής ή στοιχειακής παρεντερικής διατροφής και εντερικής διατροφής, τις νέες τεχνικές υποστήριξης θρέψης, την επιλογή τεχνητής διατροφής σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και περιεγχειρητικά στη χειρουργική παχυσαρκίας ενδο- και εξω-νοσοκομειακά.

  

  1. Μονάδα χειρουργικών νόσων του εντέρου
  • (υπ’ αρ. 2226/20.11.2007 ΦΕΚ τ. Β’ άρθρο 8 παρ. β’
  • ΦΕΚ 7316/ Τεύχος Β’/ 22-12-2023) άρθρο 8 «Επανακαθορισμός των γνωστικών αντικειμένων και των ειδικών μονάδων κλινικών»

Η Μονάδα χειρουργικών νόσων του εντέρου με ειδικότερο αντικείμενο δραστηριότητας τη μελέτη των χειρουργικών νοσημάτων και χειρουργικών επεμβάσεων σε παθήσεις του εντέρου σε αντιστοιχία με τη σύγχρονη γνώση της παθοφυσιολογίας της υποκείμενης προ-φλεγμονώδους ή φλεγμονώδους και νεοπλασματικής διεργασίας σε κυτταρικό επίπεδο αλλά και των μεταβολών του εντερικού μικροβιώματος σε όλες τις χειρουργικές παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοπαθών νοσημάτων, που έχουν τροποποιήσει τη σύγχρονη θεραπευτική και τις ενδείξεις, τεχνικές και τύπους ανοικτών ή/και λαπαροσκοπικών ή/και υποβοηθούμενων χειρουργικών επεμβάσεων.

     

  1. Ιατρείο Παθήσεων Μαστού
  • (15ης /06.05.2022 Τακτικής Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Γ.Ν.Α.)
  • Θ20/ΔΣ4/20.02.2009 απόφαση ΔΣ ΠΓΝΑ
  • ΑΔΑ: 6ΟΩΜ4690Ω3-Ι95

 Το Ιατρείο ειδικού αντικειμένου της Χειρουργικής Μαστού και Χειρουργικής Ογκολογίας Μαστού έχει ως αντικείμενο παθήσεις μαστού, τη σύγχρονη διαγνωστική και χειρουργική μαστού, με επιστημονικά υπεύθυνη την Καθηγήτρια Χειρουργικής Δ.Π.Θ, κ. Ελένη Ευφραιμίδου, η οποία έχει την αντίστοιχη επιστημονική μετεκπαίδευση σε αναγνωρισμένα κέντρα του εσωτερικού και εξωτερικού και την αντίστοιχη κλινική εμπειρία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Η Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Δ.Π.Θ. στελεχώνεται από μέλη και προσωπικό, που εμπίπτουν στις κατηγορίες που ορίζει το Άρθρο 50 του Νόμου 4957 (ΦΕΚ 141/21.07.2022, Τεύχος Α’).

 

Συγκεκριμένα, στην Κλινική και στις Μονάδες της και στα Ιατρεία της μπορούν να απασχολούνται:

α)Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού Ε.Τ.Ε.Π.) του ΔΠΘ, ή άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής και αλλοδαπής με επιστημονικό πεδίο συναφές με τη διδακτική, ερευνητική και κλινική δραστηριότητα της Κλινικής.

β)Ιατροί (ειδικευμένοι, ειδικευόμενοι) και προσωπικό Ιατρικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) που τοποθετούνται ή υπηρετούν στο ΠΓΝΑ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

γ) Ειδικοί επιστήμονες σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό ή μεταδιδακτορικό ή διδακτορικό έργο, σύμφωνα με τις αποφάσεις.

δ) Ερευνητικό, επιστημονικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό μέσω προγραμμάτων– έργων του Ε.Λ.Κ.Ε. του Δ.Π.Θ. ή άλλου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος ή Ινστιτούτου.

ε) Επιστημονικοί συνεργάτες με βάση το Άρθρο 58 του Νόμου 4957 (ΦΕΚ 141/21.07.2022, Τεύχος Α’).

στ) Ακαδημαϊκοί υπότροφοι ή εντεταλμένοι διδάσκοντες.

ζ) Ομότιμοι και αφυπηρετήσαντες καθηγητές με βάση το Άρθρο 170 του Νόμου 4957 (ΦΕΚ 141/21.07.2022, Τεύχος Α’).

 

Διοίκηση – Αρμοδιότητες

Η Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του ΔΠΘ  διοικείται από την/τον Διευθυντή, η/ο οποία/οποίος εκλέγεται και είναι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), πλήρους απασχόλησης, της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Η θητεία είναι τριετής. Η επανεκλογή του ίδιου προσώπου στο αξίωμα του Διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής επιτρέπεται χωρίς περιορισμό θητειών. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για το αξίωμα της/του Διευθυντή έχουν μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν τοποθετηθεί και υπηρετούν στην Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική και έχουν ίδιο γνωστικό αντικείμενο με αυτό της Κλινικής. (ΦΕΚ 141/ 21.07.2022, Τεύχος Α’).

Η/Ο Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής έχει τις αρμοδιότητες που ορίζονται στο Άρθρο 55 παρ 9 του Νόμου 4957 (ΦΕΚ 141/ 21.07.2022, Τεύχος Α’), και μεταξύ άλλων:

α) προΐσταται και εποπτεύει τη λειτουργία της πανεπιστημιακής Κλινικής

β) μεριμνά για την εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Κλινικής, του εσωτερικού κανονισμού του Τμήματος και του ΔΠΘ και των αποφάσεων τους, καθώς και για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας του κράτους

γ) είναι η/ο Επιστημονικά Υπεύθυνος σε έργα/προγράμματα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), ο οποίος διαχειρίζεται τους  ίδιους πόρους της πανεπιστημιακής Κλινικής

δ) εισηγείται προς τον Πρύτανη την τοποθέτηση ή διάθεση διοικητικού προσωπικού του Α.Ε.Ι. για την υποστήριξή της Κλινικής

ε) ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι. και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Κλινικής.

 

Τίτλος – Σφραγίδα

Η Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική έχει τίτλο «Α’ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ». Ο τίτλος αυτός, μαζί με τα στοιχεία της/του Διευθυντή της Κλινικής, αναγράφεται σε όλα τα έντυπα –        έγγραφα της Κλινικής καθώς και στις πινακίδες στους χώρους της Κλινικής.

Η Κλινική χρησιμοποιεί για την αλληλογραφία της στρογγυλή σφραγίδα η οποία αναγράφει στον εξωτερικό κύκλο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ» και στον εσωτερικό κύκλο «ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Α’ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ».

Για την ξενόγλωσση αλληλογραφία υπάρχει ανάλογη σφραγίδα στην αγγλική γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί η Κλινική για την ξενόγλωσση αλληλογραφία της.

 

 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Α’ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

 Μέλη ΔΕΠ – Ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, Δεκέμβριος

  • Ελένη Ι. Ευφραιμίδου, Καθηγήτρια Χειρουργικής – Διευθύντρια Κλινικής
  • Μιχαήλ Α. Καρανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής
  • Σωτήριος Κ. Μποταϊτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής
  • Χρήστος Α. Τσαλικίδης, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής

Γνωστικό Αντικείμενο Μελών ΔΕΠ (3)

Γενική Χειρουργική

Ομότιμοι Καθηγητές:

  • Νικόλαος Δ. Λυρατζόπουλος
  • Γιώργος Γ. Μηνόπουλος
  • Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης

 Ιατροί ΕΣΥ

  • Παντζιά Αικατερίνη Μαρία, Επιμελήτρια Β’ Ε.Σ.Υ.
  • Κουγιουμτζή Ιωάννα-Τριάδα, Διευθύντρια ΕΣΥ (Απόφαση προσωπικής τοποθέτησης ΔΣ Π.Γ.Ν.Α. Θ16/ 35η / 26-11-2018 (διευκρινιστική επιστολή Διευθυντή Χειρουργικού Τομέα υπ. αριθμ. πρωτ. 204/ 06-12-2018).

Μέλη ΕΤΕΠ

  • Γεώργιος Ταρσούδης, Μηχανικός Βιοϊατρικής

Ειδικευόμενοι Ιατροί, Δεκέμβριος 2024

  • Βούλγαρης Γεώργιος
  • Γωγούλης Ιωάννης
  • Ζάχου Μαρία Ελένη
  • Καρσλιάδου Ελίνα
  • Μάρκου Μάρκος
  • Σωτηροπούλου Ροδόπη

Ειδικευόμενοι Ιατροί άλλων ειδικεύσεων, σε 6μηνη εκπαίδευση στην Χειρουργική και στη Χειρουργική Μαστού (5), Δεκέμβριος 2024

  • Λιαλιάρης Στέργιος
  • Φωτιάδης Γεώργιος
  • Σπανάκης Βλάσιος
  • Ανδρέου Σωτήριος
  • Σιαμαντάς Γεώργιος

 

Διευθυντές Α’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής

  • Ευάγγελος Αρεάλης, Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Εκπαιδευτικό Παράρτημα Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ (1978-1980)
  • Αναστάσιος Αηδονόπουλος, Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Εκπαιδευτικό Παράρτημα Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ (1980-1987)
  • Κωνσταντίνος Ι. Μανωλάς, Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική (1987 – 2010)
  • Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης, Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική (2010 – 2023)
  • Ελένη Ι. Ευφραιμίδου Ι., Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική (2023)

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ η Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική είναι η μια από τις δύο Πανεπιστημιακές Χειρουργικές Κλινικές του Τμήματος και είναι επιφορτισμένη με το εκπαιδευτικό έργο των φοιτητριών-τών Ιατρικής του Τμήματος και είναι υπεύθυνη για τη θεωρητική διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου της Χειρουργικής Ιατρικής Ειδίκευσης και την πρακτική – κλινική άσκηση, την εξοικείωση και την εμπειρία στις τεχνικές, μεθόδους, τεχνολογία και εφαρμογή αυτής στις χειρουργικές νόσους, στις χειρουργικές επιπλοκές και στο τραύμα, σε τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα σπουδών αντίστοιχα προς τρία έτη σπουδών και τρία μαθήματα υποχρεωτικά:

  • Χειρουργική Σημειολογία /διδάσκεται στο 6ο εξάμηνο (εαρινό)
  • Χειρουργική Παθολογία / διδάσκεται στο 7ο εξάμηνο (χειμερινό)
  • Χειρουργική / Κλινική εκπαίδευση ΙΑ’ και ΙΒ’ εξάμηνο (χειμερινό – εαρινό),

τα οποία διδάσκονται σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κλινικής με  διαλέξεις θεωρητικών μαθημάτων σε όλο το πεδίο της Χειρουργικής, σε αμφιθεατρική διδασκαλία με κοινό πρόγραμμα από τις δύο Πανεπιστημιακές Χειρουργικές Κλινικές. Επιπλέον, η εκπαίδευση και η διδασκαλία αντιστοιχεί σε κλινική άσκηση στους θαλάμους νοσηλείας επί ασθενών με ξεχωριστό πρόγραμμα για τις δύο Πανεπιστημιακές Χειρουργικές Κλινικές και ισότιμο χρόνο εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Α’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής περιλαμβάνει φροντιστηριακές ασκήσεις, ασκήσεις πρακτικής κλινικών δεξιοτήτων και συμμετοχή / παρουσία σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις.

Χειρουργική Σημειολογία / 6ο εξάμηνο σπουδών (εαρινό)

Φοιτήτριες-τές με μονό ΑΕΠ:

https://eclass.duth.gr/courses/ALEX06138/

Οργάνωση Διδασκαλίας – Δραστηριότητα
Διαλέξεις
Κλινική Άσκηση
Εργαστηριακή Άσκηση
Συγγραφή εργασίας/ εργασιών

 

Ημέρα Ώρα Χώρος Μάθημα Παρακολούθηση
 

ΤΡΙΤΗ

09:00-11:00 Αίθουσες εκπαίδευσης ΠΓΝΑ Θεωρητικές διαλέξεις Προαιρετική
11:00-13:00 Θάλαμοι Α’ ΠΧΚ Κλινική Άσκηση Υποχρεωτική
ΠΕΜΠΤΗ 09:00-11:00 Αίθουσες εκπαίδευσης ΠΓΝΑ Θεωρητικές διαλέξεις Προαιρετική
11:00-13:00 Θάλαμοι Α’ ΠΧΚ Κλινική Άσκηση Υποχρεωτική

 

Διδάσκοντες μαθήματος:

  • Ελένη Ι. Ευφραιμίδου
  • Μιχαήλ Καρανίκας
  • Σωτήριος Μποταϊτης

Συντονιστές μαθήματος:

  • Σωτήριος Μποταϊτης, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής (smpotait@med.duth.gr), Υπεύθυνος Καθηγητής
  • Ελένη Ι. Ευφραιμίδου, Καθηγήτρια Χειρουργικής (eeffraem@med.duth.gr)

 

Χειρουργική Παθολογία / 7ο εξάμηνο σπουδών (χειμερινό)

Φοιτήτριες-τες με μονό ΑΕΠ:

https://eclass.duth.gr/courses/ALEX06246/

Οργάνωση Διδασκαλίας – Δραστηριότητα
Διαλέξεις
Κλινική Άσκηση
Εργαστηριακή Άσκηση
Συγγραφή εργασίας/ εργασιών
Άσκηση Πεδίου

  

Ημέρα Ώρα Χώρος Μάθημα Παρακολούθηση
 

ΤΡΙΤΗ

 

11:00-13:00  

Θάλαμοι Α’ ΠΧΚ

Κλινική Άσκηση  

Υποχρεωτική

 

ΤΡΙΤΗ

 

13:00-15:00

Αίθουσες εκπαίδευσης ΠΓΝΑ Θεωρητικές διαλέξεις  

Προαιρετική

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

09:00-11:00

Αίθουσες εκπαίδευσης ΠΓΝΑ Θεωρητικές διαλέξεις  

Προαιρετική

 

Διδάσκοντες μαθήματος:

  • Ελένη Ι. Ευφραιμίδου
  • Μιχαήλ Καρανίκας
  • Σωτήριος Μποταϊτης

Συντονιστές Μαθήματος:

  • Μιχαήλ Καρανίκας, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής (mkaranik@med.duth.gr), Υπεύθυνος Καθηγητής
  • Ελένη Ι. Ευφραιμίδου, Καθηγήτρια Χειρουργικής (eeffraem@med.duth.gr)

 

Χειρουργική / ΙΑ’ και ΙΒ’ εξάμηνα σπουδών (χειμερινό – εαρινό)

Φοιτήτριες-τες με μονό ΑΕΠ:

https://eclass.duth.gr/courses/ALEX06247/

Ημέρες:

Δευτέρα έως Παρασκευή και ΣΚ ανάλογα για την ολοκλήρωση εφημεριών εξωτερικών – εσωτερικών

Ώρα προσέλευσης: 08:30 π.μ.

Ώρα αποχώρησης: 14:30 μ.μ.

 

Πρόγραμμα εκπαίδευσης:

08:30 π.μ. – 09:00 π.μ. Κλινική εξέταση ασθενών στους θαλάμους και συμμετοχή σε αιμοληψίες και παρακλινικές εξετάσεις ασθενών
09:30 π.μ. – 10:30 π.μ. Παρακολούθηση και συμμετοχή στην Ιατρική επίσκεψη της Κλινικής με παρουσίαση του/των ασθενών ευθύνης
10:30 π.μ. – 11:00 π.μ. Καταγραφή στο ιστορικό της πορείας των ασθενών
11:00 π.μ. – 11:30 π.μ. Διάλειμμα.
11:30 π.μ. – 13:30 μ.μ. Εξωτερικά Ιατρεία, Σηπτικό Χειρουργείο, Θάλαμος νοσηλείας, Τμήματα και Κλινικές
13:30 μ.μ. – 14:30 μ.μ. Ιατρική σύσκεψη, παρουσίαση ασθενών από φοιτητές – Συζήτηση ασθενούς με υπεύθυνο Ειδικευόμενο και Ειδικευμένο Χειρουργό – Θεωρητικό μάθημα
19:00 μ.μ. – 20:00 μ.μ. Υποχρεωτική παρακολούθηση και συμμετοχή των εφημερευόντων φοιτητών Ειδικού και Ειδικευομένων Ιατρών της Κλινικής

 Οι φοιτητές/τριες υπογράφουν το παρουσιολόγιο δύο φορές κάθε ημέρα, μία κατά την προσέλευση και μία κατά την αποχώρηση.

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ: στους θαλάμους της Κλινικής, σε Τ.Ε.Ι., Τ.Ε.Π., σε συνεργασία με τους ειδικευόμενους και ειδικευμένους Ιατρούς. Παρακολούθηση χειρουργικών επεμβάσεων.

 ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ:  Οι φοιτητές/τριες παρακολουθούν Εξωτερικές Εφημερίες και Εσωτερικές Εφημερίες, εκ των οποίων θα είναι ισάριθμες μεταξύ των φοιτητών οι εφημερίες σε ημέρες αργίας (ΣΚ).  Με τη λήξη της εφημερίας, υπογράφεται στο Δελτίο Εφημεριών του εκάστοτε φοιτητή/τρια βεβαίωση παρουσίας από τον εφημερεύοντα Α’  Βοηθό.

 ΤΑΚΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΑ:

Συνοδεία του ασθενούς στην αίθουσα χειρουργείων ως θεράπων Ιατρός και παρακολούθηση / συμμετοχή στη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης, της ανάνηψης και συνοδεία στην επιστροφή του ασθενούς στην Κλινική.

 

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

Εκπόνηση σε ομάδες των 3-4 ατόμων και υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ενός μέλους ΔΕΠ και ενός ειδικευομένου Ιατρού, εργασίας στο γνωστικό πεδίο της Χειρουργικής.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες της τρίμηνης περιόδου εκπαίδευσης γίνεται παρουσίαση των εργασιών σε συμφοιτητές και Ιατρικό προσωπικό της Κλινικής. Οι εν λόγω εργασίες βαθμολογούνται λαμβάνοντας υπόψη την πληρότητα τους και τον τρόπο προσέγγισης και παρουσίασης του θέματος.

Διδάσκοντες μαθήματος:

  • Ελένη Ι. Ευφραιμίδου, Καθηγήτρια Χειρουργικής (eeffraem@med.duth.gr)
  • Σωτήριος Μποταϊτης, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής (smpotait@med.duth.gr), Υπεύθυνος Καθηγητής
  • Μιχαήλ Καρανίκας, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής (mkaranik@med.duth.gr), Υπεύθυνος Καθηγητής

Υπεύθυνος και κύριος Συντονιστής μαθήματος:

  • Ελένη Ι. Ευφραιμίδου, Καθηγήτρια Χειρουργικής (eeffraem@med.duth.gr)

 

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ- ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

  • Εκπαιδευτικά εξάμηνα Χειρουργικών Ειδικοτήτων για τη λήψη των αντίστοιχων Ειδικεύσεων
  • Εκπαίδευση αγροτικών Ιατρών, Ειδικευομένων Ιατρών Γενικής Ιατρικής
  • Μετεκπαίδευση Ειδικευομένων Ιατρών σε τεχνικές Χειρουργικής και σε ειδικά γνωστικά αντικείμενα Χειρουργικής
  • Χορήγηση ειδικότητας Χειρουργικής (εκπαιδευτική περίοδος 6 ετών)
  • Μεταπτυχιακή εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική στα πλαίσια Μετεκπαιδευτικών Προγραμμάτων Επιστημονικών Εταιρειών, ΕΧΕ – Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας (υπεύθυνη Κλινική) και ΧΕΒΕ Χειρουργική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (υπεύθυνη Κλινική)
  • Μετεκπαιδευτική – Μεταπτυχιακή – Ερευνητική κλινική συμμετοχή σε συνεργασία με την Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ στο πρόγραμμα με τίτλο «Νέο Ογκολογικό Συμβούλιο Επαυξημένης Πραγματικότητας – Virtual & Augmented Reality» .

 

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ

Έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς από το 1990, σε σύνολο  62 διδακτορικές διατριβές στο γνωστικό αντικείμενο της Χειρουργικής και υπό εκπόνηση επί της παρούσης βρίσκονται τρεις διδακτορικές διατριβές.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ (2023-)

  • GRIP-CLE Protocol: 1ο βραβείο Α’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής) 2024
  • GECKO – Global Evaluation Of Cholecystectomy Knowledge And Outcomes study
  • HIPPO NIHR study – Global Health Research UNIT ON GLOBAL SURGERY
  • PREBUSSI I study
  • PREBUSSI-II study
  • HERCO-I study
  • HERCO-II study
  • HERCORES/ study
  • MATS study

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (ενδεικτικές)

 

  • Access to and quality of elective care: a prospective cohort study using hernia surgery as a tracer condition in 83 countries

NIHR Global Health Research Unit on Global Surgery

Collaborators Expand

 

  • Single-stage full-depth scalp reconstruction with Matriderm®: a clinical case report and a brief literature review

Christos N. Noulas 1Markos A Markou 1George I Voulgaris 1Eleni I Effraimidou 1Nikolaos A Papadopulos 2

 

  • Anatomical Variations of the Axillary Arch and Implications in Breast Surgery

Markos A Markou 1Despoina D Kakagia 2Eleni I Effraimidou 3Aliki T Fiska 4

 

  • Antitumor Potential of Lippia citriodoraEssential Oil in Breast Tumor-Bearing Mice

Katerina Spyridopoulou 1Tamara Aravidou 1Evangeli Lampri 1Eleni Effraimidou 2Aglaia Pappa 1Katerina Chlichlia 1

 

  • Development and internal validation of a clinical prediction model for serious complications after emergency laparotomy

Stamatios Kokkinakis 1Evangelos I Kritsotakis 2Konstantinos Paterakis 1Garyfallia-Apostolia Karali 1Vironas Malikides 1Anna Kyprianou 1Melina Papalexandraki 1Charalampos S Anastasiadis 3Odysseas Zoras 3Nikolas Drakos 4Ioannis Kehagias 4Dimitrios Kehagias 4Nikolaos Gouvas 5Georgios Kokkinos 5Ioanna Pozotou 5Panayiotis Papatheodorou 5Kyriakos Frantzeskou 5Dimitrios Schizas 6Athanasios Syllaios 6Ifaistion M Palios 7Konstantinos Nastos 8Markos Perdikaris 8Nikolaos V Michalopoulos 8Ioannis Margaris 8Evangelos Lolis 9Georgia Dimopoulou 9Dimitrios Panagiotou 10Vasiliki Nikolaou 10Georgios K Glantzounis 11George Pappas-Gogos 11Kostas Tepelenis 11Georgios Zacharioudakis 12Savvas Tsaramanidis 12Ioannis Patsarikas 12Georgios Stylianidis 13Georgios Giannos 13Michail Karanikas 14Konstantinia Kofina 14Markos Markou 14Emmanuel Chrysos 1Konstantinos Lasithiotakis 1

 

  • Gangrenous Cystitis: A Rare Case Report

Christos N Noulas 1Markos Markou 1Rodopi Sotiropoulou 1Dimitrios E Diamantidis 1Michail Karanikas 1

 

  • Laparoscopic vs. laparoscopically assisted pediatric inguinal hernia repair: a systematic review

Maria Petridou 1Michael Karanikas 2Christos Kaselas 3

 

  • Solitary abdominal wall hydatid cyst-a rare condition

Konstantinia Kofina 1Nikolaos Papatheodorou 1Michael Konomi 1Ioannis Giannopoulos 1Anastasios Valkanos 1Michael Karanikas 1

 

  • Management of vesicoenteric fistulas arising from perforated Meckel’s diverticulum: a report of a case and review of the literature

Dimitrios Diamantidis 1Nikolaos Papatheodorou 2 3Panagiotis Kostoglou 2Georgios Tsakaldimis 1Sotirios Botaitis 2

 

  • Postoperative hypofractionated-accelerated radiotherapy (HypoAR) for locally advanced rectal cancer

Michael I Koukourakis 1Christos Kavazis 2Axiotis Giagtzidis 1Panagiotis Mamalis 1Alexandra Tsaroucha 3Sotirios Botaitis 2Alexandra Giatromanolaki 4Michael Pitiakoudis 2

 

  • Targeting the epigenome in malignant melanoma: Facts, challenges and therapeutic promises

I Anestopoulos 1S Kyriakou 1V Tragkola 1I Paraskevaidis 1E Tzika 1M Mitsiogianni 2M V Deligiorgi 3G Petrakis 4D T Trafalis 3S Botaitis 5A Giatromanolaki 6M I Koukourakis 7R Franco 8A Pappa 9M I Panayiotidis 10

 

  • Evisceration of a Small Bowel Segment Through a Drain Site: Lesson Learnt

Nikolaos Papatheodorou Sr 1Dimitrios E Diamantidis 1Sempachedin Perente 1Sotirios Botaitis 1

 

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ-ΔΙΗΜΕΡΙΔΩΝ -ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Οργάνωση Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική ΔΠΘ

 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

  • Χειρουργικές τεχνικές συρραφής – Φροντιστήριο Πειραματικού Χειρουργείου Α’ ΠΧΚ / 2011
  • Κλινικές δεξιότητες – Φροντιστήριο προπλασμάτων – Α’ ΠΧΚ / 2016
  • Κλινικές δεξιότητες – Φροντιστήριο προπλασμάτων – Α’ ΠΧΚ – 29ο ΕΣΦΙΕ 2023

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ-ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Πρόγραμμα ATLS STUDENT COURSE,  Εθνικό Κέντρο ATLS Ελλάδος

Υπεύθυνος Προγράμματος: Μ. Καρανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής ΔΠΘ

WEB PAGE:  atlsaxd.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΣΥΜΠΟΣΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

  1. Διεπιστημονικό Συμπόσιο ¨Ηθικά και Δεοντολογικά Προβλήματα στην Ιατρική πράξη, Έρευνα και Εκπαίδευση¨. Αλεξανδρούπολη, Μάρτιος 1993.
  2. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, Αλεξανδρούπολη, Οκτώβριος 1993.
  3. 4ο Μετεκπαιδευτικό Φροντιστήριο στην Τεχνητή Διατροφή. Αλεξανδρούπολη, Νοέμβριος 1994.
  4. Πολυθεματικό Ιατρικό Συμπόσιο. Αλεξανδρούπολη, Οκτώβριος 1995.
  5. 2η Ετήσια Επιστημονική Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας. Αλεξανδρούπολη, Απρίλιος 1996.
  6. Εαρινή Ημερίδα της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Αλεξανδρούπολη, Απρίλιος 1996.
  7. Εαρινή Ημερίδα 1999 της ΧΕΒΕ και της ΕΕΧΕΑ. Αλεξανδρούπολη, Μάιος 1999.
  8. Σεμινάριο Τεχνητής Διατροφής. Αλεξανδρούπολη, Μάιος 2000.
  9. Επιστημονική Διημερίδα Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. Αλεξανδρούπολη, Οκτώβριος 2000.
  10. Επιστημονική Εκδήλωση «Επεμβατική Ενδοσκόπηση – Προβληματισμοί στην αντιμετώπιση». Αλεξανδρούπολη, Οκτώβριος 2000.
  11. 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων. Αλεξανδρούπολη, Νοέμβριος 2001.
  12. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Ιατρούς στις Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων. Αλεξανδρούπολη, Νοέμβριος 2001.
  13. 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, Αλεξανδρούπολη, Νοέμβριος 2002.
  14. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Ιατρούς στην Τεχνητή Διατροφή της Ελληνικής Εταιρείας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής. Αλεξανδρούπολη, Νοέμβριος 2002.
  15. 3η Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου-Πρωκτού. Αλεξανδρούπολη, Σεπτέμβριος 2003.
  16. 2ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Αλεξανδρούπολη, Οκτώβριος 2005.
  17. 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Ογκολογίας. Αλεξανδρούπολη, Νοέμβριος 2005.
  18. 2η Ετήσια Γαστρεντερολογική Εκπαιδευτική διημερίδα «Εξελίξεις και προοπτικές στη Γαστρεντερολογία». Αλεξανδρούπολη, 20-21 Απριλίου 2007
  19. 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παρεντερικής & Εντερικής Διατροφής. Αλεξανδρούπολη 19-21 Νοεμβρίου 2010.
  20. Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Επίκαιρα θέματα στη Χειρουργική του Μαστού, των Ενδοκρινών Αδένων & της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής». Αλεξανδρούπολη, 17 Σεπτεμβρίου 2011.
  21. 1η Συνάντηση Χειρουργών & Ογκολόγων-Παθολόγων. Σύγχρονα θέματα Πεπτικού. Αλεξανδρούπολη 14-15 Οκτωβρίου 2011.
  22. Μετεκπαιδευτικά μαθήματα Συνεχόμενης Ιατρικής Μετεκπαίδευσης Περιόδου 2012. Αλεξανδρούπολη, Μάρτιος 2012.
  23. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού. Αλεξανδρούπολη, 13 Απριλίου, 2013.
  24. 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων. Αλεξανδρούπολη, 29-30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2013.
  25. Πολυθεματική Μετεκπαιδευτική Διημερίδα του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. Αλεξανδρούπολη, 13 – 14 Νοεμβρίου 2015.
  26. 9η Μετεκπαιδευτική Επιστημονική Διημερίδα 2017: «Παθήσεις του Παγκρέατος». Αλεξανδρούπολη, 8 – 9 Δεκεμβρίου 2017.
  27. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Χειρουργικής. Αλεξανδρούπολη, 12-14 Οκτωβρίου 2018.
  28. 14ο Συνέδριο Χειρουργικής Εταιρείας Βορείους Ελλάδος. Αλεξανδρούπολη, 8 – 10 Νοεμβρίου 2019.
  29. Χειρουργική Καρκίνου Μαστού, Επιστημονική Διημερίδα, Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, 6-7 Δεκεμβρίου 2019, Αλεξανδρούπολη
  30. 16ο ΕλλαδοΚυπριακό Χειρουργικό Συνέδριο, 22-24 Νοεμβρίου 2024, Πάφος, Κύπρος, ΕΧΕ, Πρόεδροι Συνεδρίου:

Ε.Ι. Ευφραιμίδου – Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ Δ. Μαντάς – Β’ Προπαιδευτική Πανεπιστημιακή Χειρουργική, Σχολή Ιατρικής ΕΚΠΑ

 

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

 Πηγή: Διπλωματική Εργασία του Γ.Δ. Ταρσούδη στο ΠΜΣ Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας / Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ «Μελέτη της Εφαρμογής των Αρχών Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία, κατά την Κλινική Άσκηση των Φοιτητών στις Πανεπιστημιακές Χειρουργικές Κλινικές του Τμήματος ιατρικής του ΔΠΘ»

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ:

Η απασχόληση των φοιτητών/τριών σε καθημερινή, πολύωρη βάση στην Κλινική και η τακτική επαφή και επικοινωνία τους με τους ασθενείς, τους ιατρούς και το παραϊατρικό προσωπικό κάνει επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων συμπεριφοράς και εμφάνισης από τους/τις φοιτητές/τριες.

Για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η παράθεση βασικών αρχών δεοντολογίας και συμπεριφοράς απέναντι, κυρίως, στους ασθενείς. Τα σημεία που τονίζονται ακολούθως, σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στους κύκλους εκπαίδευσης, ώστε οι φοιτητές/τριες να είναι στοχευμένα ενήμεροι.

Πιο συγκεκριμένα:

Συστηθείτε. Σε κάθε επαφή σας με ασθενείς πρέπει να εξηγήσετε στον ασθενή ότι είστε φοιτητές/τριες, να αναφέρετε το όνομά σας και για πιο λόγο βρίσκεστε εκεί. Αυτό είναι πάντα απαραίτητο για τη δόμηση σχέσης εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τον ασθενή. Η ίδια τακτική είναι χρήσιμο να ακολουθείται και σε οποιαδήποτε επικοινωνία σας με το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί δείγμα σεβασμού τόσο προς τον ασθενή όσο και προς την επαγγελματική σας ιδιότητα. Η εμφάνισή σας πρέπει να είναι περιποιημένη και καθαρή με χρήση της ιατρικής ποδιάς, για την καλή κατάσταση της οποίας είστε υπεύθυνοι. Τα μαλλιά και τα νύχια πρέπει να είναι περιποιημένα και καθαρά. Η χρήση τσίχλας ή τροφής ή ποτού στη διάρκεια της εξέτασης του ασθενή κρίνεται απαράδεκτη και ως συμπεριφορά που στερείται σεβασμού προς τον ασθενή. Η ένδυση και υπόδηση πρέπει επίσης να είναι η αρμόζουσα.

Στην παρούσα φάση της εκπαίδευσής σας θα βρίσκεστε υπό επίβλεψη στους χώρους του Νοσοκομείου. Αυτό το γεγονός από μόνο του σας προστατεύει και σας απαλλάσσει από τυπικές ή και χρονοβόρες διαδικασίες. Παρά ταύτα, μην εξετάσετε ποτέ ασθενή χωρίς παρουσία τρίτου προσώπου (π.χ. συνοδός του ασθενή ή μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού). Επίσης, η ερώτηση εξασφάλισης άδειας ή συγκατάθεσης από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, για παρακολούθηση ή συμμετοχή σε παροχή ιατρικής φροντίδας σε ασθενείς, είναι πάντα απαραίτητη.

Αν οποιαδήποτε στιγμή της επικοινωνίας με τον ασθενή (λήψη ιστορικού ή κλινική εξέταση) αισθανθείτε ότι η επικοινωνία γίνεται δύσκολη και ο ασθενής δεν επιθυμεί να συνεχίσει να σας μιλά, μην επιμείνετε και ζητήστε από τον επιβλέποντα κλινικό ιατρό να σας βοηθήσει. Μην έρχεστε ποτέ σε αντιπαράθεση με τον ασθενή ή τους συνοδούς του.

Η θέση σας και η στάση σας στη διάρκεια της παρουσίας σας στο Νοσοκομείο πρέπει να είναι τυπική και διακριτική. Οι θερμές και διαχυτικές σχέσεις με τους ασθενείς ή το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν αρμόζουν σε φοιτητές/τριες της Ιατρικής Σχολής. Επίσης ο σχολιασμός της πάθησης ή εν γένει του ασθενούς δημιουργεί αρνητική εικόνα. Η ευγενική και τυπική συμπεριφορά τόσο προς τον ασθενή όσο και προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποτελεί άλλη μία «δεξιότητα» την οποία πρέπει να μάθετε.

Στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο πλαίσιο της επικοινωνίας με τον ασθενή, περιλαμβάνεται η επεξήγηση στον ασθενή μιας διαγνωστικής εξέτασης ή μιας θεραπευτικής προσέγγισης, διαδικασία που πρέπει να μάθετε και να εξοικειωθείτε με αυτήν.

Στη διαδικασία κλινικής εξέτασης δείξτε σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ασθενή. Εξασφαλίστε διαχωριστικό που να απομονώνει τον ασθενή και δώστε του χώρο για τη διαδικασία έκδυσης και ένδυσης πριν και μετά την κλινική εξέταση.

Δώστε σαφή οδηγία σχετικά με το σημείο του σώματος που θα εξετάσετε και που πρέπει να αποκαλυφθεί. Μη ζητάτε από τον ασθενή να αφαιρέσει περισσότερα ρούχα από τα απαραίτητα όπως επίσης εξηγήστε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση χωρίς την απομάκρυνση των ενδυμάτων. Η διακριτικότητα στο σημείο αυτό πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στη σκέψη σας. Χρησιμοποιήστε προστατευτικό για τα σημεία του σώματος που έχουν αποκαλυφθεί αλλά δεν εξετάζονται στην παρούσα φάση, ώστε ο ασθενής να αισθανθεί περισσότερο άνετα.

Σιγουρευτείτε ότι το χαρτί στο εξεταστικό κρεβάτι υπάρχει και είναι καθαρό.

 

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΑ

Α’ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο