Πρόσκληση σε πολυ-επιστημονική έρευνα, Πρόταση ΠΕΡΙΟ-ΑΜΥΝΕΣ – ΕΛΙΔΕΚ και ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ’

23 Νοεμβρίου 2023

Τα Gram-negative βακτήρια τού περιοδοντικού βιοϋμενίου εντοπίζονται σχεδόν στο σύνολο τού Ελληνικού πληθυσμού ενώ ένας στους δέκα υποφέρει από την εκδήλωση της φλεγμονής που προκαλούν. Σκοπός της ΠΕΡΙΟ-ΑΜΥΝΕΣ είναι η Έρευνα για την Ανάπτυξη της πρώτης θεραπείας ενάντια στην πολυ-μικροβιακή, χρόνια, μεταδοτική, λοίμωξη της ανθρώπινης περιοδοντίτιδας. Η θεραπευτική στρατηγική βασίζεται σε πολλαπλά ευρήματα δοκιμών in vitro και in vivo ότι η αναστολή έστω και μίας μολυσματικής πρωτεάσης καταστέλλει την παθογένεια συγκεκριμένων περιοδοντο-παθογόνων. Επομένως, η απομάκρυνση επαρκούς φορτίου ανοσο-διαφυγής των περιοδοντο-παθογόνων από τον ξενιστή, θα επιτρέψει την εκκαθάριση των περιοδοντικών παθογόνων από τη στοματική κοιλότητα. Το φορτίο ανοσο-διαφυγής απομακρύνεται με την ταυτόχρονη αναστολή έως και δώδεκα μολυσματικών πρωτεασών έως και πέντε περιοδοντικών παθογόνων με τοπική εφαρμογή μικρών πεπτιδικών αναστολέων τού ενεργού κέντρου των πρωτεασών, που χορηγούνται σε νανο- έως πικο-μοριακές συγκεντρώσεις. Ως εκ τούτου, θα διεξάγουμε (i) ολοκληρωμένες δοκιμές ασφάλειας, αποτελεσματικότητας, σταθερότητας και βιοδιαθεσιμότητας μικρών αναστολέων πεπτιδίων (<5 αμινοξέα) in vitro και ex vivo, (ii) πλήρεις φαρμακο-κινητική, φαρμακο-δυναμική και ανοσολογική δοκιμές αποτελεσματικότητας των μικρών πεπτιδίων – αναστολέων σε ζωϊκό μοντέλο αρουραίου S-D και (iii) ολοκληρωμένες κλινικές δοκιμές I,II,III μικροβιολογικής, ανοσολογικής και παθογενετικής απόκρισης στην τοπική εφαρμογή των μικρών πεπτιδίων – αναστολέων σε ανθρώπους. Ο επιστημονικός αντίκτυπος της ΠΕΡΙΟ-ΑΜΥΝΕΣ είναι ότι θα επαληθεύσει την ανοσο-τροποποιητική επίδραση των περιοδοντo-παθογόνων στην εγκατάσταση και την εξέλιξή τους σε λοίμωξη τού περιοδοντίου στον άνθρωπο. Πρόκειται για ένα πολυ-επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα χαμηλού κινδύνου αλλά υψηλού αντικτύπου που θα τερματίσει τη συν-εξέλιξη των περιοδοντικών παθογόνων με τον άνθρωπο, θα μειώσει την επιβάρυνση της περιοδοντίτιδας στην ανθρώπινη υγεία, και θα συμβάλλει στη μετάβαση σε υψηλής ποιότητας προϊόντα βιοτεχνολογίας στην υπηρεσία της Ιατρικής.

Στο επισυναπτόμενο παρουσιάζονται οι ερευνητικές ειδικότητες που απαιτούνται, τα δημοσιευμένα πρωτόκολλα ερευνητικής δραστηριότητας που αφορούν, η λειτουργική δομή, και η διασύνδεση των χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΛΙΔΕΚ-ΕΡΕΥΝΩ_ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ στην ΠΕΡΙΟ-ΑΜΥΝΕΣ.

Kαταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος: Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Πρώτη διαδικτυακή συζήτηση: Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 στις 20.00

Η ατζέντα της διαδικτυακής συζήτησης την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 στις 20.00 περιλαμβάνει:

(i) 5λεπτη επισκόπηση της πρότασης,

(ii) 5λεπτη παρουσίαση από κάθε ενδιαφερόμενο Καθηγητή /Διευθυντή Εργαστηρίου – εκπρόσωπο σχετικά με το αναλυτικό κομμάτι της ΠΕΡΙΟ-ΑΜΥΝΕΣ, που ενδιαφέρετε να αναλάβει. Παρακαλείστε να παρέχετε συγκεκριμένα δεδομένα όπως:

α)αριθμός και επίπεδο ερευνητών (μετα-διδάκτορες, διδάκτορες, μετα-πτυχιακοί, πτυχιακοί),

β)συνολικός χρόνος συνεχούς ενασχόλησης για κάθε έναν από τους ερευνητές, και

γ)συνολικό κόστος χρήσης υποδομών, οργάνων, και αναλωσίμων, και

δ)αναφορές σε προγράμματα / δημοσιεύσεις που πιστοποιούν εμπειρία στα δημοσιευμένα

πρωτόκολλα ερευνητικής δραστηριότητας

(iii) ερωτήσεις και απαντήσεις κοινού ενδιαφέροντος για την οργάνωση και εκτέλεση της ΠΕΡΙΟ-ΑΜΥΝΕΣ, όπως χρονική διάρκεια, Ερευνητικός Υπεύθυνος, ρίσκο και αντίκτυπο, πνευματικά δικαιώματα από πατέντες, σύνδεση με φαρμακο-βιομηχανία

(iv) διαθεσιμότητα για την επόμενη διαδικτυακή συζήτηση.

PRES 4 ΠΕΡΙΟ_ΑΜΥΝΕΣ _ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ _ ΔΙΑΧΥΣΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο