Ψυχιατρική
Η κλινική άσκηση στην ψυχιατρική διαρκεί τρεις (3) εβδομάδες. Οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων, συμμετέχουν καθημερινά, ενεργά, στη λειτουργία των ενδονοσοκομειακών ψυχιατρικών υπηρεσιών, της παιδοψυχιατρικής κλινικής, των εξωτερικών ιατρείων και της εφημερίας καθώς και επισκέπτονται τουλάχιστον μια εξωνοσοκομειακή ψυχιατρική υπηρεσία, σύμφωνα με προκαθορισμένο πρόγραμμα για να ενημερωθούν και να συμμετέχουν για τη λειτουργία της.
Οι εξωνοσοκομειακές ψυχιατρικές υπηρεσίες είναι: Ξενώνας Βραχείας Παραμονής, Ξενώνας Μακράς παραμονής, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κέντρο Ημέρας, Προστατευόμενα διαμερίσματα.
Στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης οι φοιτητές συμμετέχουν στην καθημερινή λειτουργία, παίρνουν μέρος στις εβδομαδιαίες συναντήσεις της διεπιστημονικής ομάδας, συμμετέχουν στα εξωτερικά ιατρεία, πραγματοποιούν εφημερίες και παρακολουθούν τις δραστηριότητες διασυνδετικής ψυχιατρικής. Αναλαμβάνουν ένα νοσηλευόμενο ασθενή, τον οποίο παρακολουθούν καθημερινά και συγγράφουν το αναλυτικά το ιστορικό του με βάση προκαθορισμένο πρότυπο, το οποίο παραδίδουν στο τέλος της κλινικής άσκησης. Η συγγραφή του ιστορικού αξιολογείται και συμβάλλει κατά 50% στην τελική αξιολόγηση. Το υπόλοιπο 50% της αξιολόγησης γίνεται με προφορική εξέταση και αφορά τις γνώσεις και δεξιότητες για κλινική εξέταση, διάγνωση, διαφορική διάγνωση, κατάρτιση θεραπευτικής πρότασης, με επίγνωση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και των ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας.
_____________________________________
Νευρολογία
Η Νευρολογική Εξέταση.
Εκτέλεση Νευρολογικής εξέτασης.
Εξέταση του κωματώδη ασθενή.
Αναγνώριση και παρουσίαση παθολογικών ευρημάτων της νευρολογικής εξέτασης.
1. Εντοπιστική Διαγνωστική (γενικές αρχές στη διάγνωση παθήσεων στα παρακάτω επίπεδα).
Εγκεφαλικά ημισφαίρια (λοβοί, θάλαμος, βασικά γάγγλια).
Οπίσθιος κρανιακός βόθρος (στέλεχος, παρεγκεφαλίδα).
Νωτιαίος μυελός.
Ρίζες και πλέγματα.
Περιφερικά νεύρα-περιλαμβάνονται τα κρανιακά (μονονευροπάθεια-πολυνευροπάθεια-πολλαπλή μονονευροπάθεια).
Νευρομυϊκή σύναψη.
Μύες.
2.Νοσολογία. Γενικές αρχές για τη διάγνωση, εκτίμηση, αντιμετώπιση των παρακάτω νευρολογικών παθήσεων. Δυνητικά Επείγοντα. Νευρολογική Εντατική Θεραπεία.
Επείγοντα περιστατικά στην Νευρολογία.
Αγγειακές εγκεφαλικές παθήσεις.
Απομυελινωτικές παθήσεις.
Διαταραχές κινητικότητας.
Συμπεριφορική νευρολογία.
Επιληψία.
Νευρομυϊκές παθήσεις και παθήσεις νωτιαίου μυελού.
Κλινικές διαταραχές κρανιακών νεύρων.
Κεφαλαλγία και Σωματικός άλγος.
Νευρο-ογκολογία και παρανεοπλασματικές παθήσεις.
Νευρολογικές εκδηλώσεις συστηματικών παθήσεων.
3.Εργαστηριακή Νευρολογία.
ΗΕΓραφίας.
Ηλεκτρονευρογραφίας/Ηλεκτρομυογραφίας.
Νευρουπερηχογραφία.
Νευροχημεία/Νευροανοσολογία.
Νευροακτινολογία κ.α.